"Beslenmenin temel taşı ve vücudun en önemli kimyasal
bileşeni olan su, sağlık ve vücut açısından önemli faydalar sağlıyor. İçtiğimiz
suyun miktarı kadar sahip olduğu özellikler de sağlığımız için büyük önem
taşıyor. Dışarıdan aldığımız sularda belirtilen pH değerleri suyun içerisinde
bulunan hidrojen miktarına işaret ederken yüksek pH'a sahip sular daha çok
oksijen tutuyor ve tazeliklerini daha uzun süre koruyor. "
Alkali su olarak da bilinen, pH değeri 7’nin üzerinde olan
sular, zararlı asitlerin vücuttan atılmasını hızlandırıyor. Beslenme ve
Diyetetik Uzmanı Prof. Dr. Neriman İnanç, insan kanının pH değerinin 7,4
olduğunu belirterek, vücuttaki pH değerini dengelemek ve vücut direncini
artırmak için günde 2,5- 3 litre alkali su tüketilmesini öneriyor.
Vücudumuzdaki hücrelerin büyük bir kısmını su oluşturuyor ve
bedenimizin su ihtiyacı yaşa ve cinsiyete göre değişiklik gösteriyor. Yaklaşık
olarak insan kas dokusunun %70-75’i, beyninin %80’i, kalbinin %78’i,
böbreklerinin %83’ü, kanının %85’i, yağ dokusunun %10- 15’i ve derinin %70’i
sudan oluşuyor. Uzmanlar, vücutta yaşanan su kayıplarının önlenebilmesi için
düzenli olarak içeceklerin ve sıvı içeren besinlerin tüketilmesini öneriyor.
İyi ve kaliteli su, yaşamı sağlıklı bir şekilde idame
ettirebilmek için çok önemli bir unsurdur. İçme suyunun temiz olması kadar,
sertliği de insan sağlığı üzerinde önemli rol oynamaktadır. Günlük yaşantımızda
kullandığımız suyu üç başlıkta değerlendirebiliriz. Doğal kaynak suları, şehir
şebeke suları ve doğal mineralli sular. Doğal kaynak suları ve doğal mineralli
sularda kalsiyum, magnezyum, bikarbonat, demir gibi elementler bulunur. Suyun
sertliği, kalitesini belirler ve sert sular sağlıklı sulardır.
Suyun pH değeri neden önemlidir?
Sağlıklı suyun en önemli özelliklerinden biri,
mikrobiyolojik, fiziksel, kimyasal ve radyoaktif kirlenmeden arınmış yani saf
olması ve pH değeri, mineral içeriği, elektron yönünden zengin olmasıdır. Suyun
içindeki hidrojen ve hidroksil iyonlarının miktarı, suyun pH'ını belirler.
Hidrojen fazla ise su asidik, hidroksil fazla ise alkalidir. Alkali su, yüksek
antioksidan özelliğe sahip su olarak dikkat çekmektedir. Dolayısıyla sağlıklı
suyun pH'ı mutlaka 7,4'ün üstünde olmalıdır. Günümüzde içme sularının büyük bir
kısmı düşük pH'a yani asidik pH'a sahiptir. Suyun vücut için değerliliğini
belirleyen bir diğer etmenin de suyun pH derecesi olduğunu söyleyen Prof. Dr.
Neriman İnanç, magnezyum ve kalsiyum açısından güçlü olan alkali su tüketmenin
bu minerallerin yetersizliğine bağlı sağlık risklerinin azaltılmasına yardımcı
olacağını belirtiyor.
Yapılan araştırmalar, yemek borusunun arkasındaki yanmanın
yanı sıra ağza gıdaların ve acı suyun gelmesi olan ve halk arasında sıklıkla
görülen reflü hastalığına karşı asit tamponlama kapasitesine sahip olan alkali
suyun faydaları olabileceğini de gösteriyor.
Alkali sular aynı zamanda, kanın pH’ının dengelenmesine,
vücuttan zararlı, toksik maddelerin atılmasına, deriden kaybedilen suyun yerine
konularak nemlendirilmesine, dolayısı ile cilt sağlığının korunmasına, bağışıklık
sistemimizin güçlendirilmesine, vücut ağırlığının kontrol edilmesine ve birçok
bağırsak hastalığına neden olan kabızlığın önlenmesine de yardımcı oluyor.
Prof. Dr. Neriman İnanç, sağlıklı kalmak için günde 2,5-3 litre güvenli alkali
su tüketilmesini öneriyor.
Su tercihlerinize dikkat edin
“#Su ”